LONDEN - Vijf van de zes verdachten van de verkrachting van een 23-jarige studente zijn maandag voor de rechter verschenen om de aanklacht aan te horen.

De vrouw, die in een bus werd verkracht, overleed op 28 december in een ziekenhuis in Singapore.

De rechter schortte de zitting aan het begin op, toen advocaten zich aanboden om de verdachten te verdedigen. Collega's van hen riepen dat de vijf geen verdediging verdienden. De rechter liet de zaal ontruimen en verklaarde dat de zitting besloten was.

De orde van advocaten in het betrokken district heeft geweigerd de verdachten te verdedigen wegens de commotie die de zaak heeft veroorzaakt.

Twee van de vijf hebben aan justitie bewijsmateriaal geleverd, mogelijk om een lichtere straf te krijgen. Het proces tegen de vijf begint waarschijnlijk binnen enkele weken. De zesde verdachte is minderjarig en wordt volgens het jeugdrecht berecht.

Doodstraf

Justitie in New Delhi maakte donderdag bekend dat de vijf zullen worden aangeklaagd voor groepsverkrachting, ontvoering en moord. De vijf hangt de doodstraf boven het hoofd, maar die wordt in India zelden voltrokken.

De zaak leidde tot grote woede. Vrouwen eisten tijdens grote demonstraties betere bescherming. Waarschijnlijk door de volkswoede begint het proces naar Indiase begrippen erg snel.