NEW DELHI/LONDEN - De naam van de verkrachte Indiase studente is ten onrechte bekend geworden. Dat zegt de vader van de overleden vrouw.

De Britse krant The Sunday People, de zondageditie van tabloid The Daily Mirror, had de naam van de 23-jarige studente na toestemming van vader Badri Singh Pandey bekendgemaakt.

''We willen dat de wereld haar naam weet”, citeerde de krant de vader. ''Ze heeft niks fout gedaan. Ze overleed terwijl ze zichzelf verdedigde.”

In de Hindustan Times zegt Singh Pandey dat hij helemaal geen toestemming heeft gegeven de naam van zijn dochter te publiceren.

Verandering

''Ik wil dat ze bekend is om degene die verandering zou kunnen brengen in de maatschappij en wetten, niet als slachtoffer van een barbaarse verkrachting. Ik heb alleen gezegd dat ik er geen bezwaar tegen heb als er een wet naar haar wordt vernoemd die geweld tegen vrouwen harder aanpakt."

In India wordt de identiteit van slachtoffers van seksueel geweld bij wet geheim gehouden. Jyoti Singh Pandey overleed op 28 december aan haar verwondingen in een ziekenhuis in Singapore, nadat zij twee weken eerder door een groep mannen was verkracht in een bus in New Delhi.

De zaak heeft in India tot grote woede geleid, die onder meer tot uiting kwam in straatprotesten in de hoofdstad New Delhi en elders in het land.