AMSTERDAM - De F-35 Joint Strike Fighter zorgt in de Verenigde Staten voor commotie. De toestellen zouden volgens inwoners van Florida en Californië forse geluidsoverlast veroorzaken.

Dat meldt USA Today.

Inwoners van de gebieden waar gevlogen wordt door de luchtmacht, zijn al jaren gewend aan militair luchtverkeer. Toch is er een hoop weerstand tegen de F-35, die bij de Nederlandse luchtmacht de komende jaren de F-16 moet vervangen.

Rosanne Greco, burgemeester van South Burlington (Vermont) en voormalig officier van de Amerikaanse luchtmacht, schrok toen ze de cijfers van geluidsoverlast zag die de vliegtuigen teweeg brengen. "Het effect dat het geluid van de F-35 toestellen heeft op de 10.000 inwoners in dit dorp is ontzettend groot. Het is te schadelijk voor deze omgeving."

Acties

In de staat Vermont worden volgens USA Today meerdere handtekeningenacties tegen de F-35 gehouden, grotendeels vanwege de geluidsoverlast. Er zouden inmiddels zo'n 11.000 handtekeningen zijn verzameld.

Volgens de Amerikaanse luchtmacht heeft slechts 2 procent van eerdere trainingen met F-35 toestellen tot klachten geleid. Het is nog onbekend waar de Verenigde Staten de eerste operationele vliegtuigen gaan stallen.