AMSTERDAM - Een oud-medewerker van het Argentijnse landbouwinstituut INTA zegt te willen getuigen in de zaak tegen Jorge Zorreguieta.

In KRO Brandpunt vertelt Roque Giannone van het INTA voor het eerst hoe hij getuige was van het systematisch zuiveren van de INTA kantoren ten tijde van de militaire junta. Als onderminister was Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Maxima, destijds verantwoordelijk voor het instituut.

“Er was een angstklimaat bij de INTA. Op een dag omsingelde het leger het kantoor en moesten we een voor een naar buiten komen. Toen het leger ons naast elkaar opstelde, wist niemand wat er gebeurde. Het leger kwam met een lijst. Degene die erop stond bleef, de rest mocht gaan”, aldus Giannone.

Verder vertelt de man dat hij getuige was van de ontvoering van zijn collega Carlos Costa. "Ik zag hoe twee bewapende militairen en de directeur binnen kwamen, op zoek naar mijn collega Carlos Costa. Ze namen hem mee en daarna hebben we nooit meer iets van hem vernomen."

Ontkend

Zorreguieta heeft in 2011 al betoogd met de verdwijningen niets te maken te hebben, omdat ze gebeurden voordat hij secretaris landbouw en veehouderij was.

Tijdens de militaire junta van Jorge Videla, die Argentinië tussen 1976 en 1981 in zijn greep hield, vielen meer dan 12.000 slachtoffers.

Eerder deze week werd bekend dat drie nabestaanden en een overlevende samen een nieuwe aangifte tegen onder andere Zorreguieta hebben ingediend.