DAMASCUS/LONDEN/BRUSSEL - De Syrische oppositie wijst de 'vredesvoorstellen' van president Bashar al-Assad van de hand.

Die had zondag in een toespraak onderhandelingen voorgesteld met mensen die hij zelf uitzoekt. Een oplossing van het conflict is alleen mogelijk als Assad en zijn regime vertrekken, aldus de oppositie.

Volgens een woordvoerder van de Nationale Coalitie, het overkoepelend orgaan van de oppositie, probeert Assad ''simpelweg de weg af te snijden'' naar een diplomatieke oplossing van het conflict. Hij wees daarbij op het aanstaande overleg tussen de Verenigde Staten en Rusland met de VN-vredesgezant voor Syrië, Lakhdar Brahimi.

Hypocriet

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, beschuldigde Assad ervan hypocriet te zijn. Diens hervormingsvoorstellen deed hij via Twitter af als loze beloften waar niemand intrapt.

EU-buitenlandchef Catherina Ashton liet via een woordvoerder weten dat Assad moet opstappen wil er een politieke oplossing komen van het bloedige conflict.

Assad had de oppositie in zijn land zondag weggezet als ''vijanden van God en marionetten van het Westen''. De rebellen die al bijna twee jaar zijn verwikkeld in een bloedige strijd met zijn troepen noemde hij ''moordenaars''.

Conflict

''Het is een conflict tussen het volk aan de ene kant en moordenaars en criminele aan de andere kant'', aldus de president in zijn eerste openbare toespraak sinds maanden.

Assad sloot onderhandelingen met de gewapende opstandelingen uit. Een politieke oplossing van het conflict is ook alleen maar mogelijk als een einde komt aan de buitenlandse financiering van de rebellen, zei hij.

De president beloofde tegelijkertijd politieke hervormingen. ''Wij zullen met een hand hervormen en met de andere hand het terrorisme vernietigen''.

Verzoeningsconferentie

Hij zei een verzoeningsconferentie te willen beleggen met degenen ''die Syrië niet hebben verraden''. De conferentie zou moeten leiden tot een nationaal handvest waarover een referendum wordt gehouden. Het moet uiteindelijk de weg vrijmaken naar parlementaire verkiezingen en een nieuwe regering.

Assad hield zijn toespraak in het operagebouw in Damascus, in de aanwezigheid van duizenden getrouwen die hem toejuichten.

Volgens de VN zijn er tot nu toe meer dan 60.000 mensen omgekomen in de burgeroorlog in Syrië.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten