AMSTERDAM - In een zeldzaam openbaar optreden heeft de Syrische president Bashar al-Assad opnieuw hard uitgehaald naar de oppositie.

De president verklaarde in een tv-toespraak en voor een zaal van applaudisserende medestanders, dat de rebellen 'vijanden van God' zijn. Syrië blijft vrij en soeverein, aldus Assad, en terroristen moeten bestreden worden om het land te verdedigen. De president riep op tot een 'nationale mobilisatie'.

Een politieke oplossing is nooit gemeden, maar met terroristen valt niet te onderhandelen, aldus Assad. "We zullen onderhandelen met personen en groepen die geen wapens gebruiken''. Landen die Syrië willen steunen, kunnen dit doen door de levering van wapens aan de rebellen te stoppen, verklaarde Assad.

De president zei zondagmiddag (plaatselijke tijd) in Damascus ook dat een revolutie in Syrië niet van buitenaf kan plaatsvinden.

Voorstellen

Een Syrische afgevaardigde verklaarde voorafgaand aan de toespraak dat de president voorstellen zou doen om een einde te maken aan het bloedvergieten in zijn land.

Volgens de afgevaardigde Scherif Schehada, die op Syrische en Libenase websites werd aangehaald, wil Assad een wapenstilstand afspreken met de opstandelingen en zou hij ook bereid zijn tot de vorming van een coalitieregering waaraan de oppositie deelneemt.

Assad zou wel het recht willen behouden om na de eerstvolgende presidentsverkiezingen opnieuw aan te treden.

Assad zei tijdens zijn laatste interview in november tegen een Russisch tv-station dat buitenlands militair ingrijpen in Syrië tot een 'ramp' in het Midden-Oosten zou leiden. Ook zwoer hij dat hij nooit in ballingschap zou gaan.

Bekijk de toespraak:

Afwijzen

De Syrische oppositie wijst de 'vredesvoorstellen' van presiden Assad van de hand. Een oplossing van het conflict is alleen mogelijk als Assad en zijn regime vertrekken.

Volgens een woordvoerder van de Nationale Coalitie, het overkoepelend orgaan van de oppositie, probeert Assad ''simpelweg de weg af te snijden'' naar een diplomatieke oplossing van het conflict. Hij wees daarbij op het aanstaande overleg tussen de Verenigde Staten en Rusland met VN-vredesgezant voor Syrië Lakhdar Brahimi.

Hypocriet

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, beschuldigde Assad ervan hypocriet te zijn. Diens hervormingsvoorstellen deed hij via Twitter af als loze beloften waar niemand intrapt.

EU-buitenlandchef Catherina Ashton liet via een woordvoerder weten dat Assad moet opstappen wil er een politieke oplossing komen van het bloedige conflict.

Woordvoerder Victoria Nuland van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de toespraak van Assad ''een nieuwe poging om zich aan de macht vast te klampen.” De Verenigde Staten willen dat Assad aftreedt.

Die mening is ook de Egyptische president Mohammed Mursi toegedaan. Hij vindt dat Assad voor het Internationaal Strafhof terecht moet staan voor het plegen van oorlogsmisdaden, zo zei hij tegen CNN.

Lege beloftes

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu zei dat Assad alleen maar lege beloftes herhaalde, die hij ook aan Turkije heeft gedaan. Zijn woorden hebben volgens Davutoglu verloren aan ''overtuigingskracht'', omdat Assad niet meer het Syrische volk vertegenwoordigt.

''Een overgangperiode moet snel worden afgerond, door gesprekken met de vertegenwoordigers van de Syrische natie'', aldus Davutoglu.

Alles over de ontwikkelingen in Syrië in ons dossier over de onrust in het Midden-Oosten