ROME - Als Silvio Berlusconi de parlementsverkiezingen in februari wint, draait hij de gehate verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd terug, die het huidige zakenkabinet-Monti heeft ingevoerd. 

Eerder tijdens zijn wekenlange mediaoffensief beloofde Berlusconi de evenzeer gehate onroerendgoedbelasting op de hoofdwoning weer af te schaffen.

Met zijn populaire verkiezingsbeloftes heeft hij de score van zijn centrumrechtse PDL in de opiniepeilingen omhoog gekregen van 13,8 procent begin december, een absoluut dieptepunt, tot 19,2 procent nu.

Berlusconi beloofde de Italianen zaterdag de strijd aan te binden tegen 'hardhoofden' in de EU zoals de Duitse bondskanselier Angela Merkel die Italië een streng bezuinigingsbeleid willen opleggen. Het recept waarmee de ex-premier kiezers probeert te winnen, is: ''Minder belastingen, meer consumptie.''

De inmiddels 76-jarige Berlusconi wanhoopte ook al eerder niet over slechte resultaten in de peilingen. Hij won in 1994 voor het eerst de parlementsverkiezingen, nadat hij binnen enkele maanden vanuit het niets zijn nieuwe politieke beweging Forza Italia (Hup Italië) had opgebouwd. Hij maakte daarbij gebruik van een pr-bureau van zijn mediaconcern Mediaset. Ook was hij verzekerd van uitbundige aanwezigheid op de buis, omdat hij eigenaar is van de belangrijkste commerciële tv-stations van Italië.