AMSTERDAM - Opstandelingen in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben zaterdag opnieuw een stad ingenomen. 

Hun voortgaande opmars belooft weinig goeds voor de onderhandelingen met de regering die voor komende dinsdag gepland staan in Gabon.

Een inwoner van Bangassou, Jean Balipio, zei dat de opstandelingen de nabijgelegen stad Alindao zonder noemenswaardige tegenstand van het regeringsleger hebben ingenomen. De opstandelingen hebben nu elf steden in handen.

Binnen een maand tijd heeft de rebellenbeweging Seleka 12 steden veroverd. De VN-Veiligheidsraad riep de opstandelingen vrijdag op zich uit de veroverde steden terug te trekken.

Aftreden

De rebellen eisen het aftreden van president François Bozizé. Het staatshoofd zou zich niet aan afspraken hebben gehouden die in 2007 met de 4 groeperingen binnen Seleka zijn gemaakt.

De rebellen eisen geld, banen in het regeringsleger en de vrijlating van politieke gevangenen. Bozizé, die in 2003 na een bloedige burgeroorlog aan de macht kwam, wil echter aanblijven tot 2016. Dinsdag beginnen in Gabon onderhandelingen tussen de regering en Seleka.

Veiligheidsraad

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de partijen in de Centraal-Afrikaanse Republiek vrijdag opnieuw opgeroepen tot onderhandelingen over een algehele politieke oplossing.

De raad maande de opstandelingen hun opmars te staken en zich uit de ingenomen steden terug te trekken.

Onafhankelijkheid

De Centraal-Afrikaanse Republiek is een van de armste landen ter wereld en wordt sinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1960 geteisterd door politiek geweld. Ook tijdens de oorlog tussen Bozizé en zijn voorganger Félix Patassé in 2002/03 werd op grote schaal gemoord, verkracht en geplunderd.

Die misdaden staan centraal in een proces dat sinds 2010 bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag wordt gevoerd. In het beklaagdenbankje zit oud-vicepresident Jean-Pierre Bemba van de Democratische Republiek Congo, een buurland van de Centraal-Afrikaanse Republiek.

Bemba's militie MLC steunde tijdens de burgeroorlog vergeefs de regeringstroepen van Patassé.