LOS ANGELES - In Californië heeft de vrijspraak in hoger beroep van een verkrachter woede gewekt bij vrouwenorganisaties.

Een bijna anderhalve eeuw oude wetsbepaling leidde ertoe dat een eerdere veroordeling werd vernietigd, omdat het slachtoffer van de verkrachting niet was getrouwd.

Parlementsleden van de Amerikaanse staat hebben gezegd zo snel mogelijk met een voorstel te komen om de wetgeving te repareren.

De man was een slaapkamer binnengegaan en had seks met een 18-jarige vrouw, die in slaap was gevallen nadat haar partner het bed had verlaten.

De vrouw realiseerde zich pas dat de man in haar bed niet haar vriend was, toen een lichtstraal van buiten op zijn gezicht viel.

Drie jaar

Hij werd in eerste aanleg tot 3 jaar cel veroordeeld. Het argument van de advocaten van de man dat de seks niet onvrijwillig was omdat de vrouw had gereageerd op de aanrakingen van hun cliënt, werd door de rechtbank van tafel geveegd.

De rechter in hoger beroep oordeelde echter dat de man niet schuldig was aan verkrachting. Reden: de vrouw was niet getrouwd.

Volgens een wetsbepaling uit 1872 is iemand die toestemming krijgt voor seks door zich voor te doen als iemand anders alleen schuldig aan verkrachting als zijn slachtoffer is getrouwd en hij doet alsof hij de echtgenoot is.

Een soortgelijk wetsbepaling in de staat Idaho maakte het een ongetrouwde vrouw 3 jaar geleden onmogelijk om haar verkrachter aan te klagen. De vrouw was door haar toenmalige vriend misleid waardoor zij seks had met een vreemde. Inmiddels is de wet in Idaho aangepast en van toepassing op alle vrouwen, getrouwd en ongetrouwd.