AMSTERDAM - Het zal nog maanden duren voordat duidelijk wordt of Jorge Zorreguieta, de vader van prinses Máxima, daadwerkelijk zal worden vervolgd.

Dat laat mensenrechtenadvocaat Rodolfo Yanzón, die de zaak voor de slachtoffers behartigt, weten.

Onderzoeksrechter Rafecas moet de aanklacht eerst onder de loep nemen, voordat hij kan besluiten tot vervolging.

Yanzón, die momenteel op vakantie is, wil pas op een later moment meer commentaar op de zaak geven. Rafecas is volgens de aanklager eveneens op vakantie.

Aangifte

De Argentijnse krant Página 12 meldde woensdag dat er aangifte wordt gedaan tegen de 84-jarige Zorreguieta. Er is al eerder gepoogd hem te vervolgen, maar dit liep op niets uit. Zorreguieta wordt beschuldigd van betrokkenheid bij de verdwijning van vier mensen, toen hij onder dictator Jorge Videla (1976-1981) staatssecretaris- en later minister van Landbouw was.

Hij was in die hoedanigheid verantwoordelijk voor het landbouwinstituut INTA, waar bijna achthonderd medewerkers werden ontslagen en er vier verdwenen. Zij zouden tegen het regime van Videla zijn geweest. Zorreguieta heeft altijd ontkend iets te weten van de misdaden die de regering, waar hij deel van uitmaakte, pleegde. Onder Videla kwamen duizenden tegenstanders om.

Indirect betrokkenen

De afgelopen jaren zijn veel politiek verantwoordelijken voor de misdaden, maar ook direct betrokkenen vervolgd. Steeds vaker worden er ook indirect betrokkenen aangeklaagd, zoals nu Zorreguieta en anderen die een hand in de INTA-zaak zouden hebben. Rechter Rafecas moet nu beslissen of er genoeg nieuw bewijs is om hen alsnog te vervolgen.

De Nederlandse advocaat Liesbeth Zegveld kondigde in november ook een nieuwe aangifte tegen Zorreguieta aan. Zij doet dit op basis van negen nieuwe verklaringen van slachtoffers en nabestaanden.