ANKARA - De Turkse overheid zegt dat de gesprekken met de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) voorspoedig verlopen. 

Dinsdag werd bekend dat de Turkse geheime dienst met PKK-leider Abdullah Öcalan, die sinds 1999 in de gevangenis zit, onderhandelt over ontwapening van de extremistische PKK.

Vrijdag liet een plaatsvervangend voorzitter van de regerende partij weten dat er ''belangrijke vooruitgang'' is geboekt.

Conflicten tussen de overheid en de PKK-partij hebben in ruim 30 jaar tienduizenden levens gekost. De extreemlinkse, nationalistische PKK wordt door Turkije en de Europese Unie gezien als een terroristische organisatie.

Öcalan

Donderdag bezochten twee Koerdische parlementariërs Öcalan, die in een gevangenis zit op een eiland. Öcalan, die de PKK begin jaren 70 oprichtte, zit geïsoleerd opgesloten en ontvangt zelden bezoek.

Premier Tayyip Erdogan beloofde in 2011 vredesbesprekingen met de PKK, die in 1984 de wapens oppakte voor een onafhankelijk Koerdistan.

Ongeveer 20 procent van de 75 miljoen inwoners van Turkije bestaat uit Koerden. Onder Erdogan hebben ze wel meer culturele vrijheden en rechten gekregen, maar veel Koerdische politici pleiten voor meer autonomie.

Nadat Erdogan in 2011 aan zijn derde termijn begon als premier, waren in Oslo besprekingen begonnen tussen Turkse regeringsfunctionarissen en PKK-leiders, maar die waren op niets uitgelopen.