AMSTERDAM - Er zijn belangrijke ontwikkelingen bij het vinden van een diplomatieke oplossing voor de burgeroorlog in Syrië. 

Dat heeft de voorzitter van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, de Pakistaanse VN-ambassadeur Masood Khan, vrijdag gezegd.

Volgende week vindt er mogelijk overleg plaats tussen Rusland, de Verenigde Staten en de speciale gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi (foto).

Op een persconferentie zei Khan dat Brahimi werkt aan een diplomatieke doorbraak. Brahimi sprak afgelopen zaterdag al met de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov in Moskou en wil de gesprekken volgende week voortzetten in het bijzijn van de VS.

Geen compromis

Na het overleg van zaterdag zeiden Brahimi en Lavrov dat het conflict in Syrië alleen middels gesprekken kan worden opgelost. Tegelijkertijd gaven ze echter toe dat noch de Syrische regering noch de rebellen een compromis willen sluiten.

Over een eventuele oplossing die beide partijen ertoe kan bewegen een wapenstilstand te sluiten wilden ze niets loslaten.

Khan zei vrijdag dat er gewerkt wordt aan een diplomatieke oplossing.

"Er zijn wat ontwikkelingen - belangrijke ontwikkelingen, belangrijke beraadslagingen - gaande buiten de Veiligheidsraad om. Ik kan op dit moment geen voorspellingen doen, maar we hopen dat er ergens volgende week een trilaterale bespreking tussen Washington, Moskou en de heer Brahimi kan plaatshebben."

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten