HARARE - Zimbabwe ziet af van onteigening van boerenbedrijven die in buitenlandse handen zijn, omdat een groep van 40 Nederlandse boeren een rechtszaak tegen deze maatregel heeft gewonnen.

Minister Herbert Murerwa zei donderdag dat het gaat om boerenbedrijven die bescherming genieten onder een bilaterale investeringsovereenkomst, meldden Afrikaanse media.

Alle bedrijven die onder deze Investment Promotion and Protection Agreement (Bippa) vallen, worden niet meer onteigend op grond van het landhervormingsprogramma, zei de minister.

''Dit in het licht van de nog lopende geschillen bij het Internationaal Hof voor de Beslechting van Investeringsgeschillen.''

Dit tribunaal, dat opereert onder de vlag van de Wereldbank, oordeelde in 2009 in het voordeel van de Nederlandse boeren, die compensatie wilden voor de landonteigening door Zimbabwe.

Compensatie

Het hof bepaalde dat de Zimbabwaanse regering 11,5 miljoen dollar (8,8 miljoen euro) aan compensatie moest betalen, vermeerderd met 10 procent rente voor elke 6 maanden vanaf de datum waarop de boerderijen in beslag waren genomen.

Minister Murerwa zei dat de regering de boeren nu 25 miljoen dollar schuldig is sinds hun overwinning bij het in Washington gevestigde tribunaal. Zimbabwe wil zijn aansprakelijkheid niet nog verder verhogen, voegde Murerwa eraan toe.

Hervormingsprogramma

President Robert Mugabe lanceerde in 2000 een controversieel landhervormingsprogramma, waarbij vaak op gewelddadige wijze meer dan 3000 boerderijen van blanke eigenaren in beslag werden genomen.

Als argument werd aangevoerd dat de landhervormingen nodig waren om koloniale onevenwichtigheden, die blanke boeren bevoordeelden, te corrigeren.