NEW DELHI - Vijf mannen zijn donderdag in de rechtbank in het Indiase Delhi aangeklaagd voor groepsverkrachting, ontvoering en moord.

Ze worden beschuldigd van de brute verkrachting van een 23-jarige studente medicijnen. De vrouw bezweek zaterdag aan de verwondingen die ze daardoor opliep.

De mannen hangt de doodstraf boven het hoofd, maar die wordt in India zelden voltrokken. Volgens de BBC staat het begin van het proces voor dit weekeinde gepland.

Een zesde verdachte is jonger dan 18 en moet in een aparte procedure terechtstaan. De rechter zal hem volgens het jeugdrecht bestraffen.

Demonstraties

Het proces tegen de verkrachters begint naar Indiase begrippen erg snel. Dat lijkt het gevolg van de volkswoede die losbarstte, nadat de gruwelijke details over de verkrachting bekend waren geworden. In tal van demonstraties hebben Indiërs betere rechten voor vrouwen geëist.

De gruwelijke feiten wierpen ook een schaduw over de nieuwjaarsfeesten, die op veel plaatsen een sober karakter hadden. Donderdag riepen boze demonstranten buiten de rechtbank dat de vijf verdachten de doodstraf verdienden.

De vrouw werd vorige maand verkracht in een bus in New Delhi. Haar metgezel werd in elkaar geslagen. De studente zou nadat ze was mishandeld en verkracht, uit de bus zijn gegooid en de chauffeur zou hebben geprobeerd haar te overrijden.