WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zal deze maand stemmen over een steunpakket van 60,4 miljard dollar (45,7 miljard euro) voor de wederopbouw na superstorm Sandy. 

Leiders in de getroffen staten, zoals de gouverneurs van de staten New Jersey, Connecticut en New York, hadden het Huis fel bekritiseerd, omdat dat op nieuwjaarsdag een stemming over de steun van de agenda had afgehaald.

Zo noemde gouverneur Chris Christie van New Jersey zijn mede-Republikeinen in het Huis ''domoren''.

Volgens hem zijn de inwoners van de staten het beu als tweederangs burgers te worden behandeld. Christie stelde vooral Boehner voor het uitstel verantwoordelijk. De Republikeinen vinden het pakket eigenlijk te groot. Zij zouden liever zien dat er geld vrijkomt op basis van de daadwerkelijke behoeften.

Boehner heeft volgens de Republikeinse afgevaardigde Peter King gezegd dat er vrijdag wordt gestemd over steun aan verzekeringsmaatschappijen ter waarde van ongeveer 9 miljard. Die kunnen daarmee de schade voor slachtoffers vergoeden. Op 15 januari stemmen de afgevaardigden over de overige 51 miljard.