LEIPZIG - In Duitsland zijn woensdag opnieuw artsen in opspraak gekomen wegens vermeende manipulaties met wachtlijsten voor orgaantransplantaties.

Aan het universitair ziekenhuis van Leipzig blijken 38 patiënten ten onrechte op de wachtlijst te staan als dialysepatiënten. Daardoor komen zij eerder in aanmerking voor een nieuwe lever.

Het Openbaar Ministerie in Leipzig is een onderzoek begonnen.

In 2012 al kwamen artsen in opspraak wegens vermeende manipulatie met wachtlijsten in München, Regensburg en Göttingen. Het OM heeft die zaken nog in onderzoek.

Verdeeld

Donororganen uit Duitsland worden internationaal verdeeld door Eurotransplant in Leiden, die de meest geschikte ontvanger zoekt in een van de zeven aangesloten landen.

In een woensdag uitgegeven persverklaring noemt Eurotransplant de nieuwe verdenkingen ''zeer ernstig''. De organisatie eist een diepgaand onderzoek naar de vermeende wantoestanden in Duitsland om het vertrouwen in het internationale uitwisselingssysteem te herstellen.

Schaars

Bij Eurotransplant werken België, Duitsland, Kroatië, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en Slovenië samen om in de geest van solidariteit zo goed mogelijk gebruik te maken van de schaarse donororganen.

Alle ziekenhuizen in de zeven landen waar orgaantransplanties worden uitgevoerd, zijn bij het systeem aangesloten. De wetenschapper Jon J. van Rood nam in 1967 het initiatief tot de oprichting van Eurotransplant.