MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft een nieuwe wet ondertekend die het mogelijk maakt dat hoge regeringsfunctionarissen tot de leeftijd van 70 jaar in functie kunnen blijven, tot nu toe mocht dat tot 65 jaar.

Het Kremlin maakte woensdag bekend dat Poetin de wet had goedgekeurd, waartoe hij zelf in september het initiatief had genomen. De wet maakt het mogelijk ''ervaren en hooggekwalificeerde topambtenaren voor de federale staat te behouden''.

Zo kunnen ministers en Kremlin-adviseurs op hun post blijven tot de leeftijd van 65 tot 70 jaar. De dispensatie geldt niet voor gekozen ambtenaren zoals Poetin zelf.

President Poetin, die vorig jaar 60 jaar werd, heeft een aantal adviseurs die binnenkort zouden moeten aftreden als de nieuwe maatregel niet in werking was getreden.

De huidige premier Dmitri Medvedev (47) had juist gehoopt de overheid met nieuw kaderpersoneel te verjongen. Hij zette de leeftijdsgrens voor ambtenaren eerder op 60 jaar of 65 jaar in bijzondere gevallen.

Activisten van de oppositie schilderen Poetin af als een vergrijzende autocraat met een schare van trouwe ambtenaren in de 12 jaar dat hij in Rusland aan het roer staat. De president wordt in toenemende mate vergeleken met de voormalige Sovjetleider Leonid Brezjnev, die 22 jaar aan de macht was en regeerde in een periode van economische stagnatie.