ROME - Als Silvio Berlusconi na de parlementsverkiezingen in februari opnieuw premier van Italië wordt, gaat hij nog tijdens het eerste kabinetsberaad de gehate IMU afschaffen.

De IMU is de onroerendgoedbelasting op de hoofdwoning. De staat zal daardoor 4 miljard euro aan inkomsten derven. Dit zei de mediamagnaat woensdag in een tv-interview.

Berlusconi is al dagen niet weg te slaan van de buis, met soms meerdere tv- en radio-optredens per dag. In de peilingen loopt hij achter op de centrumlinkse Democratische Partij (PD) van ex-communisten en progressieve katholieken.

Financiële markten

Berlusconi moest in november 2011 het veld ruimen als premier, mede omdat hij het vertrouwen van de financiële markten had verloren.

Zijn opvolger Mario Monti probeert als leider van een zakenkabinet de overheidsfinanciën te saneren, mede door de belastingverhogingen van het decreet Salva Italia (Red Italië). Tot dan was er een IMU slechts voor onder meer vakantiehuisjes, maar niet voor de hoofdwoning van de 'gewone' Italiaan.

Staatsschuld

President Giorgio Napolitano (87), die Monti in 2011 naar de macht manoeuvreerde, herinnerde de Italianen er in zijn nieuwjaarstoespraak nog eens aan dat de staatsschuld onaanvaardbaar hoog is.

''Het betalen van de rente op de staatsschuld kost ons momenteel - let op dit getal! - meer dan 85 miljard euro per jaar'', aldus het hoogbejaarde staatshoofd.

Berlusconi (76) denkt dat hij het gat van 4 miljard dat zijn IMU-maatregel zou slaan, kan compenseren met hogere belastingen op gokken, tabak en alcohol.

Monti

Monti (69), die vrijdag uit zijn 'neutrale' rol als leider van een zakenkabinet trad door zich politiek te verbinden aan enkele kleine partijen in het politieke midden, gaf op zijn beurt woensdag het startschot voor zijn eigen verkiezingscampagne.

In een lang interview met de publieke omroep RAI zei de hoogleraar economie dat belastingverlagingen de factor arbeid in Italië goedkoper moeten maken. Dat moet worden gefinancierd door nieuwe bezuinigingen.