TONGEREN - De winkelketen Hema had een Belgische moslima die werkte bij een vestiging in Genk, niet mogen ontslaan omdat ze een hoofddoek droeg.

Dat heeft de arbeidsrechter in België woensdag bepaald. De Nederlandse winkelketen moet de 21-jarige vrouw een half jaar loon uitbetalen, ruim 9000 euro.

Volgens de rechtbank had HEMA België geen duidelijk 'neutraliteitsbeleid' waardoor ze haar geloofsovertuiging niet zou mogen uitdragen in de winkel. Daarom had het warenhuis geen gegronde reden om de caissière in 2011 op basis van haar geloofsovertuiging weg te sturen.

Tevreden

De advocaat van de vrouw reageerde tevreden. ''Ze heeft twee maanden zonder probleem met een hoofddoek mogen werken, maar na klachten van klanten mocht dit opeens niet meer. Dit had niets met een neutraliteitsbeleid te maken''.

De rechter tekende wel aan dat de vrouw de zaak waarschijnlijk had verloren als ze haar klacht op dit moment had ingediend. Dit omdat de HEMA inmiddels duidelijkere kledingvoorschriften heeft ingevoerd.

Randstad

Naast de HEMA werd ook Randstad in de zaak gedagvaard, maar de rechtbank sprak het uitzendbureau vrij. De Nederlandse keten kon woensdag nog niet reageren op de uitspraak van de rechter.

Het warenhuis gaf in 2011 toe onjuist te hebben gehandeld door de hoofddoek eerst toe te staan en later niet meer. Het bedrijf bood de jonge vrouw, Joyce Van Op den Bosch, destijds een nieuwe baan aan op een plek waar ze geen contact met klanten zou hebben, maar dat weigerde ze.

De zaak veroorzaakte veel ophef in België. In Genk werd zelfs een protestmars gehouden tegen het beleid van de HEMA.