NEW DELHI - De Indiase staatssecretaris van Onderwijs, Shashi Tharoor, wil een antiverkrachtingswet vernoemen naar de 23-jarige bruut verkrachte studente, die onlangs aan haar verwondingen stierf.

Hij wil de vrouw, die in de media liefkozend Amanat (schat) wordt genoemd, zo eren, tenzij haar ouders bezwaren hebben. Dat meldde de BBC woensdag.

India is in de ban van de studente die ruim 2 weken geleden op gewelddadige wijze werd verkracht en mishandeld in een bus. Haar metgezel kreeg ook klappen. De vrouw bezweek zaterdag aan haar verwondingen in een ziekenhuis in Singapore.

Daar was zij voor een betere medische behandeling. Zij is nu gecremeerd en haar as is dinsdag uitgestrooid over de Ganges, de rivier die heilig is voor de hindoes.

Demonstraties

De dood van de studente leidde tot demonstraties voor betere bescherming van vrouwen. In New Delhi wordt volgens officiële cijfers elke 14 uur een vrouw verkracht.

Het drama wierp ook een schaduw over de viering van oud en nieuw. Nieuwsjaarsfestiviteiten werden versoberd en in de deelstaten Punjab en Haryana werden zelfs alle officiële vieringen geannuleerd.

Moord

De politie verwacht dat vijf van de zes verdachten donderdag kunnen worden aangeklaagd voor moord. Als zij schuldig worden bevonden, kunnen zij de doodstraf krijgen.

Die straf wordt zelden uitgevoerd in India. Van een zesde verdachte zoekt de politie via een bottenonderzoek uit of hij inderdaad jonger is dan 18. De roep om de doodstraf voor de daders klonk de afgelopen weken luid.

De studente werd uit de bus gegooid, nadat zij was verkracht. Bronnen binnen de politie zeiden dinsdag dat de buschauffeur nog had geprobeerd de vrouw te overrijden.