WASHINGTON - Een stemming in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden over hulpgelden voor de slachtoffers van de superstorm Sandy is uitgesteld.

De beslissing van John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis, heeft tot veel woede geleid bij leden van het Huis uit New York.

Waarom de stemming is uitgesteld is niet bekend. Een woordvoerder van Boehner wilde slechts kwijt dat de 'voorzitter er alles aan zal doen om de wet deze maand voor te leggen aan het Huis'.

Onvergefelijk

De Republikein Peter King uit New York noemde de beslissing van Boehner 'absoluut onvergeeflijk en absoluut onverdedigbaar'. "We kunnen niet zomaar weglopen voor onze verantwoordelijkheden", aldus King. De Democraat Eliot Engel noemde het een 'absolute schande'. "De voorzitter zou zich moeten schamen", zei Engel.

"Het is een verkeerde beslissing en ik ga de voorzitter eerbiedig vragen of hij zijn beslissing wil herzien, omdat het niet gaat om de politiek, maar om mensenlevens", zei Michael Grimm, een Republikein uit New York.

Schade

De Senaat stemde vrijdag al in met een wet die 60,4 miljard dollar (45,7 miljard euro) vrijmaakt voor de slachtoffers van de superstorm.

Tot dusver is al twee miljard dollar aan overheidsgeld uitgegeven aan het herstel van de schade die Sandy aanrichtte. De federale rampendienst FEMA heeft nog ongeveer vier miljard dollar in kas.

Sandy

Sandy trof de Amerikaanse staten New York, New Jersey en Connecticut. In totaal verloren 120 mensen het leven door het natuurgeweld.

In New Jersey liepen meer dan 72 duizend huizen en bedrijven beschadigingen op. In New York werden 305 duizend woningen beschadigd of verwoest.