PARIJS - In Frankrijk zijn oudejaarsavond en nieuwjaarsmorgen 1193 auto's en motoren in vlammen opgegaan. 

De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Manuel Valls, heeft dit bekendgemaakt. Hij zei niet om hoeveel brandstichtingen het precies gaat, maar wel dat in 344 gevallen de auto of motor in brand vloog omdat er in de nabijheid brand was.

Rond oud en nieuw vernielen relschoppers en vandalen talrijke auto's door brandstichting. De vorige regering liet opzettelijk na getallen te noemen omdat dit zou kunnen leiden tot wedstrijdgedrag bij bendes vernielzuchtigen.

Valls ging ook nauwelijks in op de vraag of er meer of minder brandstichtingen waren. Hij zei dat het geen groot verschil was met het aantal van vorig jaar.

Arrestaties

Er waren 53.000 politieagenten en gendarmes ingezet om de orde te handhaven. Deze jaarwisseling waren er volgens de autoriteiten relatief weinig ongeregeldheden maar met 339 gevallen wel bijna 50 arrestaties meer dan vorig jaar.

Op oudejaarsavond hebben in het centrum van Parijs vier zwaar gewapende mannen een winkel van de computergigant Apple overvallen. Bij de volgens de politie nauwkeurig voorbereide overval zijn producten met mogelijk een totale waarde van een miljoen euro buitgemaakt.