CAIRO - De radicaalste islamisten in Egypte hebben er sinds dinsdag een politieke partij bij, al-Watan (het Vaderland). 

Een groep vooraanstaande leden van de tweede politieke partij van het land, Hizb al-Nur (Partij van het Licht), inclusief partijleider Emad Abdel Gaffour zelf, heeft samen met anderen al-Watan opgericht uit onvrede over de koers binnen de extremistische al-Nur.

Al-Nur werd na de val van president Hosni Mubarak opgericht in mei 2011. Bij de parlementsverkiezingen kreeg de partij 7,5 miljoen kiezers achter zich, bijna 28 procent van de uitgebrachte stemmen.

Daarmee werd het de tweede partij na die van de conservatieve Moslim Broederschap, de Partij van Vrijheid en Recht. Die kreeg ruim 10 miljoen kiezers achter zich of 37,5 procent van de stemmen.

Conservatief

Binnen de partij werd de afgelopen tijd steeds meer geklaagd door iets minder fanatieke leden die zich verzetten tegen de greep op de partij van ultraconservatieve geestelijken.

De afgelopen weken stapten 150 vooraanstaande leden op, onder wie de partijleider, parlementsleden, woordvoerders en plaatselijke voormannen.

De splitsing bij de islamisten is naar verwachting niet de laatste. De presentatie van al-Watan was dinsdag in gezelschap een populaire prediker, Hazam Salah Abu Ismail die vertelde dat hij zelf ook een partij voor islamisten begint.