AMSTERDAM - De viering van de jaarwisseling heeft in de Filipijnen volle ziekenboegen opgeleverd. 

Meer dan vierhonderd mensen raakten gewond door het geknal van vuurwerk en vuurwapens. Het gewondental lag desondanks zeventien procent lager dan vorig jaar.

Onder de gewonden is een meisje van 7 dat door een verdwaalde kogel in het hoofd getroffen was. Het kind vecht voor haar leven, zei minister van volksgezondheid Enrique Ona dinsdag.

In de stad Mandaluyong vond een kind de dood toen het getroffen werd door vuur uit een zelfgemaakt geweer, zei de politie. Een man die een ontzagwekkend stuk vuurwerk probeerde af te steken werd door de daaropvolgende explosie een hand afgerukt.

Kabaal

In de Filipijnen wordt in de nacht van oud en nieuw traditiegetrouw oorverdovend kabaal gemaakt om het kwaad en het noodlot te verjagen. Deze traditie wordt in extremis nageleefd, wat resulteert in het afsteken van steeds zwaarder vuurwerk en het leegschieten van vuurwapens, ook al zijn beide bij wet verboden.

Hoewel het aantal slachtoffers al langere tijd afneemt, zijn de cijfers nog altijd schrikbarend hoog. De overheid probeert daarom een mentaliteitsverandering teweeg te brengen door middel van televisiereclame waarin gruwelijke beelden worden getoond van afgezette lichaamsdelen. Daarnaast wordt hard opgetreden tegen verkopers van vuurwerk.