AMSTERDAM - Zeker 60 mensen zijn omgekomen bij een nieuwjaarsviering bij een stadion in Abidjan, Ivoorkust. Ze zijn door verdrukking om het leven gekomen.

Dit heeft de brandweer in de stad van meer dan 4 miljoen inwoners meegedeeld.

Een van de hulpverlenende instanties schatte dat er zeker 200 gewonden waren. Het dodencijfer loopt waarschijnlijk nog op omdat veel gewonden er slecht aan toe zijn.

De mensen kwamen bijeen bij het Felix Houphouet Boigny Stadion om een vuurwerkshow te bekijken.

Het drama voltrok zich toen feestgangers een door water overstroomde passage probeerden te omzeilen door een onverlichte passage te kiezen waaraan nog gewerkt werd. Mensen vielen in een groot gat en kregen tientallen anderen over zich heen. Veel gewonden werden bewusteloos naar verschillende ziekenhuizen in Ivoorkust gebracht.

Bloed

Volgens een verslaggever van persbureau Reuters lagen er dinsdagochtend plassen bloed en verdwaalde schoenen buiten het stadion. Hulpverleners zouden er volgens de regering nog steeds aan het werk zijn.

Assetou Toure, een schoonmaakster bij het stadion vertelt dat haar twee kinderen de nieuwjaarsnacht bij het stadion hadden gevierd. "Ik zei dat ze niet mochten gaan, maar ze gingen toen ik sliep. Wat moet ik doen?" Toure weet niet of haar kinderen het drama hebben overleefd.

Het vuurwerk dat de overheid aanbood, moest de bevolking vertrouwen geven in een nieuwe start na jaren van politieke strijd en geweld.