ISTANBUL - De Turkse regering beschuldigt de Europese Unie van een bevooroordeelde houding tegenover het land.

Brussel negeert de ''moedige'' hervormingen die de regering in Ankara heeft doorgevoerd en ondermijnt zo het vertrouwen dat de Turken in de unie hebben, klaagt minister Egemen Bagis van Europese Zaken in een toelichting bij een maandag gepubliceerd rapport van 270 pagina's over de hervormingen van het afgelopen jaar.

Turkije en de EU begonnen in 2005 besprekingen over toetreding, maar het proces ligt vrijwel stil door het verzet van Frankrijk en Duitsland en het geschil over Cyprus.

Turkije steunt als enige de Turks-Cypriotische staat in het noorden van het eiland en weigert de regering in Nicosia te erkennen. Hoewel de steun onder de Turken voor een EU-lidmaatschap is afgenomen, blijft Ankara volhouden dat het zich voor 2023 wil hebben aangesloten.

Jubileum

Dat jaar is het 100 jaar geleden dat onder leiding van Mustafa Kemal Atatürk de republiek Turkije ontstond.

Bagis heeft al eerder zijn ongenoegen kenbaar gemaakt over een rapport over de vooruitgang in de toetredingsgesprekken, dat de Europese Commissie in oktober publiceerde.

Het is volgens de bewindsman niet objectief, gaat voorbij aan de rechten die minderheden hebben gekregen en is te negatief over het rechtssysteem.