BEIROET - In de wijk Barzeh van de Syrische hoofdstad Damascus zijn 30 lijken gevonden die sporen van martelingen vertonen.

Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maandag vanuit de Libanese hoofdstad Beiroet gemeld. In de wijk in het noorden van de hoofdstad is diverse keren hevig gevochten tussen militairen en tegenstanders van het bewind van president Bashar al-Assad.

Volgens activisten in Syrië gaat het om 50 lichamen. Zij zijn onthoofd en zo verminkt dat het onmogelijk is hen te identificeren.

Het Observatorium meldde maandag verder dat de burgeroorlog in het Arabische land zondag aan zeker 78 burgers en 41 militairen het leven heeft gekost.

Activisten zeggen ook dat er maandag hevig werd gevochten in de buitenwijken van Damascus. Elitetroepen van Assad probeerden met tanks gebied dat door de rebellen was bezet, te heroveren. Er zou in maanden niet zo fel zijn gevochten in bepaalde districten van de Syrische hoofdstad. Volgens de activisten was 2012 een bloedig jaar in het conflict. Zeker 90 procent van de 45.000 mensen die stierven in het conflict, kwam dit jaar om.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten