AMSTERDAM - De vrouw die vorige week op een metrostation in New York een Indiase man voor een binnenkomende trein duwde krijgt een psychiatrisch onderzoek. 

De 31-jarige Erika Menendez heeft tegen de politie gezegd dat zij haar daad beging, omdat zij sinds de aanslagen van 11 september 2001 hindoes en moslims haatte en omdat zij 'dacht dat het cool zou zijn'.

De vrouw werd zaterdagavond aangeklaagd wegens een haatmisdrijf. Tijdens haar voorgeleiding bleef ze keihard lachen.

Volgens advocaat Dietrich Epperson gedroeg zijn cliënte zich tegenover de rechter niet anders dan tegenover hem en vindt ze de zaak helemaal niet grappig.

Haat

De vrouw heeft tegen de politie verklaard dat zij de 46-jarige Sunando Sen spontaan een duw had gegeven.

"Ik heb een moslim voor de trein geduwd omdat ik hindoes en moslims haat - sinds 2001 toen zij de Twin towers neerhaalden heb ik ze in elkaar geslagen", zei zij volgens het openbaar ministerie tegen de politie.

Maar gevraagd naar haar motief zei zij ook: "Er is geen reden. Ik heb hem voor de trein geduwd omdat ik dacht dat het cool zou zijn."

Beelden

Vrienden en collega's zeggen dat Sen, een hindoe, al tientallen jaren in het stadsdeel Queens woonde, waar hij werkte als grafisch ontwerper en een copyshop bezat.

Hij stond donderdagavond op het perron, toen volgens ooggetuigen een vrouw die op een bankje achter hem in zichzelf had zitten praten plotseling opstond en hem een duw in de rug gaf, waardoor hij voor de trein viel. Na haar daad rende de vrouw weg.

De politie verspreidde een tekening van de vrouw en beelden van een bewakingscamera. Zij werd aangehouden nadat een voorbijgangster haar op straat had herkend.