BAGDAD - Bij diverse bomaanslagen rond en in Bagdad en elders in Irak zijn maandag zeker 23 doden en tientallen gewonden gevallen. Dat heeft de Iraakse politie gezegd.

De bloedigste aanslag vond plaats in het stadje Musayyib, waar opstandelingen rond twee woningen explosieven hadden geplaatst.

Twee vrouwen, twee kinderen van 11 en 14 jaar oud en drie mannen vonden de dood. Een van de woningen behoorde toe aan een politieman.

In Bagdad explodeerde een autobom in de sjiitische wijk Karrada. Vlakbij stond een tent waar sjiitische pelgrims tijdens hun bedevaart naar de stad Karbala, ter gelegenheid van de sterftedag van Imam Hussein, kleinzoon van de profeet Mohammed, halt hielden. Vijf van hen kwamen om en 25 raakten gewond.

Autobom

Enkele uren eerder ontplofte ook in een drukke straat met veel overheidsgebouwen in de stad Hillah een autobom.

Drie mensen kwamen om. In de stad waren op dat moment eveneens veel sjiitische pelgrims aanwezig die een bedevaart maakten naar Karbala. Onder de slachtoffers van de aanslag waren ook pelgrims.

Twee sjiitische pelgrims werden in het stadje Khalis, ten noorden van Bagdad, gedood bij een dubbele bomaanslag. In Latifiyah vond een pelgrim de dood toen twee mortiergranaten insloegen.

In Kirkuk, in het noorden van Irak, kwamen vier agenten om toen zij probeerden een explosief te ontmantelen. Een andere politieagent werd gedood door een bom in het stadje Tuz Khormato.