AMSTERDAM - Sydney vierde om 14:00 Nederlandse tijd als eerste wereldstad het nieuwe jaar. 

Duizenden mensen aanschouwden het spectaculaire vuurwerk op en rondom de Harbour Bridge van de Australische stad.

Ook om 21.00 uur (lokale tijd) werd er al vuurwerk afgestoken aan de haven van de miljoenenstad, waar het een schitterende zomernacht is.

Het vuurwerk van 21.00 uur was ooit bedoeld als een soort generale repetitie voor middernacht, maar ontwikkelt zich volgens The Sydney Morning Herald tot de hoofdattractie. ''Veel gezinnen en verantwoordelijke lieden verkiezen het vroege vuurwerk voor de nacht vervelend wordt''.

Sydney kent oudejaarsavond en aan het begin van nieuwjaarsmorgen vuurwerkshows die tot de grootste ter wereld behoren. Naar schatting een miljoen mensen kijken dan naar het vuurwerk in Sydney. Het is in Australië niet toegestaan als particulier vuurwerk af te steken.

Bekijk beelden van het vuurwerk in Sydney:

Grote brug

Het grote vuurwerk om middernacht werd bovenop de grote brug over de haven gestart door onder anderen de gemeentelijke vuurwerkbaas Fortunato Foti. De gemeenteambtenaar ontketende een licht- en geluidshow waarmee voor circa 4,8 miljoen euro 7 ton vuurwerk en circa 25.000 pijlen de lucht ingingen.

Foti's explosieve druk op de knop volgde op een uitvoering van On a Night Like This van de Australische zangeres Kylie Minogue, die zelf aanwezig was om deze remix-versie te lanceren.

De show van middernacht is spectaculair, maar mooie plekken om het te goed zien, even ten westen en ten oosten van de beroemde brug, zijn al vroeg bezet. Op een van de plekken met het mooiste uitzicht, een ander schiereiland in de baai Point Piper, ontstond maandag enorme beroering.

Een groot cruiseschip ging er voor anker en ontnam het zicht op de brug. Het schip was uitgeweken naar Sydney voor de cycloon Freda en mocht tot genoegen van de opvarenden in de baai voor anker.

Kersteiland en Samoa

Als eerste konden zo'n 5000 inwoners van Kersteiland (Kiritimati) om 11.00 uur Nederlandse tijd het nieuwe jaar inluidend. Ook Samoa verwelkomde op dat tijdstip 2013.

Het was de tweede keer dat de Samoanen als eersten het nieuwe jaar vierden. In 2010 schrapten zij 30 december, waardoor zij dezelfde datum kregen als de naaste handelspartners Nieuw-Zeeland en Australië.

Ten westen van Kiritimati begint het nieuwe jaar in Kiribati respectievelijk om 12.00 en 13.00 uur Nederlandse tijd. Om 12.00 uur onze tijd knalden de kurken in Nieuw-Zeeland en gingen ook de inwoners van Tonga het nieuwe jaar in.

Hawaii begroet als laatste het nieuwe jaar. Dat gebeurt dinsdag om 11.00 uur Nederlandse tijd.

Bekijk Kersteiland op de kaart: 

Myanmar

Myanmar heeft het nieuwe jaar ingeluid met een groot vuurwerkspektakel. Op een groot veld in Rangoon hadden zich tienduizenden mensen verzameld om gezamenlijk af te tellen tot het nieuwe jaar.

Honderden mensen dansten op de tonen van de muziek die op het hoofdpodium werd gespeeld, terwijl andere feestvierders zittend op matjes toekeken naar het vuurwerk. Op een groot scherm werd afgeteld en werden beelden getoond van nieuwjaarsfeesten in Singapore, Maleisië, Indonesië en Thailand.

Het is dit jaar voor het eerst dat de jaarwisseling in Myanmar zo groots wordt gevierd. Voorheen, onder de junta, vierden mensen thuis oud en nieuw.

India

De gewelddadige verkrachting en dood van een 23-jarige studente heeft India nog steeds in de greep. Nieuwsjaarsfestiviteiten zijn versoberd en de deelstaten Punjab en Haryana hebben zelfs alle officiële vieringen geannuleerd.

Ook het leger en de politica Sonia Gandhi, leidster van de regerende Congrespartij, lieten weten het nieuwe jaar niet feestend in te gaan. Maandag waren opnieuw demonstraties in de hoofdstad New Delhi. De betogers eisten onder meer betere bescherming van vrouwen.

De vrouw, die in media het pseudoniem Amanat (schat) heeft gekregen, overleed zaterdag in Singapore aan onder meer hersenletsel. Ze werd twee weken geleden verkracht en mishandeld door een groep mannen in een bus in New Delhi.

Venezuela

In Venezuela zijn publieke nieuwjaarsfeesten afgeblazen in verband met de verslechterde gezondheid van president Hugo Chavez. De minister van Informatie vroeg Venezolanen thuis te blijven en te bidden voor Chavez' herstel.

Chavez liep een luchtweginfectie op na zijn vierde operatie tegen kanker op Cuba op 11 december. Volgens de vicepresident is zijn gezondheidstoestand nog altijd precair.

Duitsland

Meer dan een miljoen mensen zijn 2013 ingegaan bij de Brandenburger Tor in Berlijn. Het was het grootste nieuwjaarsfeest in Duitsland.

Het reusachtige feest verliep rustig en vrolijk, aldus de autoriteiten. Meer dan uur voor voor middernacht was het gebied al helemaal volgelopen en kon er niemand meer bij.

Frankrijk

In Parijs begon het nieuwe jaar weer zonder rotjes en vuurpijlen. Vuurwerk is daar verboden.

Op de Champs-Élysées en bij de Eiffeltoren was het ondanks wat neerslag erg druk en werden de champagneflessen massaal ontkurkt.

Italië

In Italië zijn tijdens de jaarwisseling twee mensen omgekomen door vuurwerk. Tientallen mensen raakten gewond.

Beide dodelijke ongevallen deden zich voor in de regio Campanië in Zuid-Italië, waar zwaar illegaal vuurwerk op grote schaal verkrijgbaar en populair is onder de bevolking.

Groot-Brittanië

In Groot-Brittannië waren de grootste feesten in Londen en Edinburgh. Honderdduizenden mensen zagen het vuurwerk aan de Theems in Londen.

In Edinburgh waren de festiviteiten zondag al begonnen met de traditionele fakkeloptocht.

Verenigde Staten

In New York hebben, met veel gejuich en confetti, meer dan een miljoen mensen het nieuwe jaar ingeluid op Times Square. Er werd, traditioneel, om middernacht een gloeiende bal neergelaten aan een vlaggenmast.

Eerder op de avond traden sterren als Taylor Swift, Carly Rae Jepsen en de Koreaanse rapper Psy op. Het spektakel op Times Square, dat zwaar was beveiligd, werd live uitgezonden.

Wereld viert Nieuwjaar

De vuurwerkshow was wereldwijd online te zien. © AFP
Het is in Australië niet toegestaan als particulier vuurwerk af te steken. © AFP
De brug van Sydney tijdens de jaarwisseling. © Getty Images
In Sydney begint de grootste vuurwerkshow van de wereld. © AFP
Mensen wachten bij de haven van Sydney tot het nieuwe jaar. © Getty Images
Pakistanen kijken in Islamabad naar de laatste zonsondergang van 2012. © AFP
De vuurwerkshow van Sydney is de grootste ter wereld. © Getty Images
Sydney is één van de eerste grote steden in de wereld waar het nieuwe jaar gevierd mag worden. © Getty Images
De vuurwerkshow is elk jaar bij de haven van Sydney. Mensen kunnen de show vanuit boten bekijken. © Getty Images
De show in Sydney trekt ook veel toeristen naar de stad toe. © Getty Images
Mensen in Sydney wachten bij de brug op het nieuwe jaar. © Getty Images
In het Duitse Sieversdorf luidt men alvast het nieuwe jaar in op 26 december door met sterretjes '2013' te schrijven. © AFP
Indiase schoolkinderen vormen '2013'. © AFP
Een Indiase kunstenaar maakt een sculptuur ter ere van het nieuwe jaar. © AFP
Een man in India laat een vlieger op. © AFP
In India blaast iemand ballonnen op voor Nieuwjaar. © AFP
Feestvierders in Amritsar, India houden spandoeken op. © AFP
Myanmar bereidt zich voor op de jaarwisseling. © AFP
De laatste zonsondergang van 2012 in Myanmar. © AFP
Een longexposureshot bij Brandenburger Tor in Berlijn © AFP
In Hong Kong wordt de skyline gesierd met lasers. © AFP
In Beijing loopt iemand over een bevroren meer nabij het Zomerpaleis in aanloop naar de aftelling voor het nieuwe jaar. © AFP
Het Zomerpaleis in Beijing wordt verlicht tijdens de viering van het nieuwe jaar. © AFP
In Beijing wordt afgeteld tot het begin van het nieuwe jaar. © AFP
Vuurwerk wordt afgeschoten vanaf schepen in de haven bij Hong Kong (China). © ANP
Vuurwerk in Kuala Lumpur (Maleisië). © ANP
Vuurpijlen worden gelanceerd vanaf het Taipei 101-gebouw in de Taiwanese hoofdstad Taipei. © AFP
Vuurwerk boven de Indonesische hoofdstad Jakarta. © AFP
Vuurwerk in de lucht boven Marina Bay in Singapore. © AFP
Vuurwerk boven het Rijksdaggebouw in Berlijn. © ANP
Vuurwerk in het Duitse Dresden. © ANP
Een monnik in Sri Lanka gaat biddend het nieuwe jaar in. © ANP
Feestvierders op het Rode Plein in Moskou. © AFP
Italiaanse toeristen in Madrid wachten tot het aftellen begint voor het begin van 2013. © ANP
Een hond met 2013-bril op wacht met zijn baasje in Madrid tot het aftellen begint voor het begin van 2013. © ANP
Voor de Rijksdag in Berlijn wordt er vuurwerk afgevuurt. © AFP
In New York hebben, met veel gejuich en confetti, meer dan een miljoen mensen het nieuwe jaar ingeluid op Times Square. Tijdens de viering trad onder meer de Zuid-Koreaanse artiest Psy op samen met MC Hammer. © AFP
Een miljoen mensen hebben oud en nieuw gevierd op Times Square in New York. © Getty Images