PARIJS - Franse voedselbanken kampen met een explosie van mensen die een beroep doen op voedselhulp.

Olivier Berthe van liefdadigheidsorganisatie Restaurants du Coeur heeft dat bekendgemaakt.

In vergelijking met vorig jaar maken 100.000 meer mensen gebruik van de diensten van Restaurants du Coeur (Restaurants van het hart), dat warme maaltijden en voedselpakketten uitdeelt. ''Dit is geen stijging, maar een explosie'', aldus Berthe.

Volgens Berthe wijst het snel stijgende aantal hulpbehoevenden op een grote toename van de armoede in Frankrijk. Hij waarschuwt dat de organisatie de vraag niet meer aan kan, als extra donaties uitblijven.

Vooral de overheid moet bijspringen, stelt hij. Restaurants du Coeur verstrekte vorige winter zo'n 115 miljoen keer voedsel.

Europees verschijnsel

Het grotere beroep op voedselbanken is een Europees verschijnsel, zelfs in de landen waar het economisch nog redelijk gaat. Voedselbanken in Nederland lieten vorige week ook weten dat ze zich zorgen maken om de flinke aanwas van klanten.

''Vanaf begin december krijgen we zo'n 20 telefoontjes per dag van mensen die zich willen aanmelden. We maken ons grote zorgen, dit is heel verontrustend'', liet bijvoorbeeld de Amsterdamse voedselbank weten.