ROME - De Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi heeft zondag forse kritiek geuit op het besluit van premier Mario Monti om mee te doen aan de verkiezingen.

Berlusconi zei dat hij, als hij volgend jaar opnieuw premier wordt, een parlementair onderzoek zal instellen naar de val van zijn regering in 2011 en de benoeming van Monti als premier.

Monti trad in 2011 aan als premier van een technocratisch kabinet, nadat de regering van Berlusconi was gevallen. Om Italië voor een bankroet te behoeden voerde hij forse bezuinigingen door.

Dit was alleen mogelijk omdat hij de steun had van een meerderheid van de Italiaanse politieke partijen. De partij Volk van de Vrijheid van Berlusconi trok haar steun eerder deze maand echter in.

Geen interesse

Monti zei lange tijd geen interesse te hebben in deelname aan de verkiezingen. Vrijdag maakte hij echter bekend een nieuwe coalitie te gaan leiden die zal bestaan uit centrumpartijen, zakenleiders en krachten die het Vaticaan steunen.

Berlusconi zei dat hij nooit had gedacht dat Monti op zijn eerdere uitspraken terug zou komen. Monti, die in het verleden onder meer werkzaam was als Eurocommissaris, heeft 'aan geloofwaardigheid ingeboet', aldus Berlusconi.