WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama hoopt dat in het eerste jaar van zijn tweede termijn als president nieuwe maatregelen van kracht kunnen worden om het wapenbezit in zijn land aan banden te leggen.

Hij zei dat zondag in een gesprek met de NBC. Die tweede termijn begint op 20 januari met zijn beëdiging.

Obama benoemde zijn vice-president Joe Biden tot leider van een taskforce die begin volgend jaar met voorstellen moet komen om het wapenbezit te beteugelen.

Obama wil onder meer dat een verbod op de verkoop van semiautomatische aanvalsgeweren wordt ingevoerd en een verbod op de verkoop van grote magazijnen voor vuurwapens.

Aanleiding voor de strengere regels is de schietpartij op een basisschool in Newtown, waardoor 26 mensen omkwamem, onder wie 20 kinderen.

Gewapende beveiligers

De president toonde zich geen voorstander van het idee van wapenlobbygroep NRA om in elke school een gewapende beveiliger aan te stellen onder het motto 'wapens bestrijd je met wapens'.

''Ik ben er sceptisch over dat het enige antwoord is: meer wapens in scholen. En ik denk dat de grote meerderheid van het Amerikaanse volk er sceptisch over is of dat ons probleem zal oplossen", aldus Obama.