AMSTERDAM - De Guatemalteekse politie heeft vrijdag een 23-jarige man opgepakt die verdacht wordt van de verkrachting van een Nederlandse vrouw vorig jaar.

Dat melden lokale media op gezag van de politie.

De man zou op 26 november 2011 met drie anderen de vrouw uit haar auto hebben gehaald toen zij over de Panamerikaanse snelweg reed, bij de plaats Chimaltenango. Vervolgens werd zij volgens de politie verkracht in het nabijgelegen motel Happy Dreams.

De verdachte werd opgepakt in San Antonio Aguas Calientes, nabij Guatemala-Stad, de hoofdstad van het Centraal-Amerikaanse land.

De man gaf aanvankelijk een valse naam op, maar vingerafdrukken wezen uit dat hij verdachte is in de verkrachtingszaak. De overige verdachten zijn al eerder aangehouden.

Seksueel geweld

Verkrachtingen en ander geweld tegen vrouwen komen veelvuldig voor in Guatemala, dat dertien miljoen inwoners heeft. Volgens Artsen Zonder Grenzen waren er vorig jaar zo'n vierduizend meldingen van seksueel geweld. De organisatie denkt echter dat het werkelijke aantal velen malen hoger ligt.

Guatemala, dat een bloedige burgeroorlog (1960-1996) kende wordt nu geteisterd door drugs- en bendegeweld. Qua moordaantal is het een van de gevaarlijkste landen ter wereld.