BRUSSEL - Toestellen van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair zijn de afgelopen maanden in België gecontroleerd op hun brandstofvoorraden.

Daarbij zijn geen onregelmatigheden aan het licht gekomen. Dat meldden de Belgische luchtvaartautoriteiten zaterdag naar aanleiding van een uitzending van het KRO-programma Reporter.

''De laatste drie maanden hebben wij een tiental controles uitgevoerd op Ryanair. Die waren gericht op de vluchtvoorbereiding, meer bepaald op de minimale brandstofvoorraden die aan boord waren'', aldus het directoraat-generaal Luchtvaart.

De controles werden ingesteld nadat vliegtuigen van Ryanair in Spanje voorzorgslandingen moesten maken omdat ze te weinig brandstof hadden.

Onder druk

In Reporter vertelden vliegers van Ryanair dat ze onder druk worden gezet om zo min mogelijk te tanken. Hiermee zou het bedrijf geld willen besparen. In Reporter luiden ze de noodklok. ''Ik hoop dat er geen crash nodig is om iedereen wakker te schudden'', zei een van hen in het programma.

De wettelijke eis is dat vliegtuigen genoeg brandstof aan boord hebben om minimaal een halfuur langer in de lucht te blijven als dat nodig is.