AMSTERDAM - De 23-jarige Indiase studente die vorige week werd verkracht in een bus in India, is in een ziekenhuis in Singapore overleden.

Dat heeft een woordvoerder van het ziekenhuis waarin zij lag bevestigd.

De vrouw was vorige week samen met haar 28-jarige vriend naar een bioscoop in Delhi geweest. Op de weg terug naar huis werd zij in een bus op brute wijze mishandeld en verkracht door een groep dronken mannen. Zij raakte daardoor zwaargewond.

Ook haar vriend werd ernstig mishandeld. Het stel werd vervolgens uit de rijdende bus gegooid. De politie arresteerde zes mannen, onder wie de chauffeur van de bus.

Kritieke toestand

De vrouw werd na de verkrachting in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis. Toen haar toestand verslechterde werd zij overgebracht naar een ziekenhuis in Singapore dat gespecialiseerd is in orgaantransplantaties.

Uiteindelijk is ernstig orgaanfalen haar echter fataal geworden, aldus het ziekenhuis. Ze had ernstig hersenletsel opgelopen en infecties in haar longen en buik.

Het incident veroorzaakte een volkswoede en rellen in New Delhi. Delen van de stad zijn vrijdagnacht afgezet, in afwachting van meer rellen.

De mensen die betrokken zijn bij de rellen eisen betere veiligheidsmaatregelen voor slachtoffers van seksueel misbruik. Veel van de demonstranten eisen de doodstraf voor de daders.

Eerbetoon

Premier Manmohan Singh liet zaterdag weten diep bedroefd te zijn door de dood van de vrouw. Hij riep de bevolking op rustig te blijven. ''Het zal een goed eerbetoon aan haar zijn als we in staat zijn de emoties en energie te gebruiken op een constructieve manier.''