AMSTERDAM - Syrische rebellen hebben vrijdag strijd geleverd met het regeringsleger bij de internationale luchthaven van Aleppo. Ook belegerden ze een helikopterbasis.

De rebellen doen verwoede pogingen de overmacht in de lucht van het regime te breken, omdat juist die overmacht de opmars van de rebellen parten speelt.

Het Syrische regime voert regelmatig luchtaanvallen uit. Vrijdag werd ook een aanval uitgevoerd, waarbij zeker veertien mensen de dood vonden.

De afgelopen tijd hebben rebellen in het noorden van Syrië een offensief gelanceerd om alle luchthavens in het gebied in te nemen, in de hoop zo burgers en hun eigen strijders te beschermen tegen de luchtaanvallen.

Omsingeld

Inmiddels hebben de rebellen vier luchthavens in de provincie Aleppo omsingeld. Het is niet duidelijk of de rebellen de vliegvelden binnen afzienbare tijd kunnen innemen.

Op een van de luchthavens hebben ze het vliegverkeer stil weten te leggen en bij andere luchthavens worden vliegtuigen ernstig gehinderd door de rebellen. De toestellen worden met zware machinegeweren onder vuur genomen als ze starten of landen.

"De luchthavens worden nu gezien als het belangrijkste waar de rebellen zich op kunnen richten, omdat alle aanvallen nu vanuit de lucht komen", zei activist Mohammed Saeed vanuit Aleppo.

Steun inwoners

Bij de helikopterbasis Mannagh, bij de grens met Turkije, wordt fel gevochten, net als bij de legerbasis Kuwiras, ten zuidwesten van de stad Aleppo, en de legerbasis Nerab.

De rebellen zijn in het noorden van Syrië in de meerderheid en hebben de steun van veel inwoners van het gebied. Daardoor is het voor de rebellen relatief eenvoudig om de aanvoerlijnen van het leger af te snijden en bases te omsingelen.

De rebellen worden echter voortdurend vanuit de lucht aangevallen. De rebellen hebben weinig middelen om terug te slaan. Wel beschikken veel rebellengroepen nu over luchtafweergeschut dat laagvliegende vliegtuigen moet afschrikken.

Overwinning

Als een van de luchthavens in de provincie Aleppo in handen van de rebellen zou vallen, zou dat vooral een psychologische overwinning zijn.

De luchtaanvallen worden er niet mee beëindigd, omdat de bommenwerpers die de aanvallen uitvoeren veelal vanuit de omgeving van de hoofdstad Damascus of de centrale provincie Hama opereren.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten