ATHENE - De Griekse regering steunt een verzoek voor een parlementair onderzoek naar oud-minister van Financiën George Papaconstantinou.

Aanklagers ontdekten dat de namen van zijn familieleden van een lijst met mogelijke belastingfraudeurs waren geschrapt, toen Papaconstantinou minister was.

Papaconstantinou (51), die betrokken was bij de eerste onderhandelingen voor financiële steun aan Griekenland in 2010, ontkende vrijdag dat hij de lijst had veranderd.

Toen hij de lijst had gekregen van de Franse autoriteiten was hij zich er niet van bewust dat daar de namen van familieleden op stonden, zei hij.

Zondebok

De oorspronkelijke lijst bevatte de namen van drie mensen met familiebanden met Papaconstantinou, die later zijn verwijderd. Griekse ambtenaren hebben dat bevestigd toen ze een nieuw exemplaar van de lijst kregen, aldus een bron bij de rechtbank.

Papaconstantinou ontkende in een verklaring met klem dat hij heeft geknoeid met de lijst. ''Als er gegevens op de lijst stonden over leden van mijn familie, heb ik dat tot vandaag niet geweten. Ik wil geen zondebok worden in deze zaak'', aldus de voormalige socialistische minister.

Maar zijn eigen socialistische PASOK zette hem uit de partij omdat hij de zaak ''op de slechtst mogelijke manier'' heeft behandeld.

Lagarde-lijst

De zogeheten 'Lagarde-lijst' is een elektronisch bestand met de namen van zo'n 2000 Grieken met Zwitserse bankrekeningen. De lijst is in 2010 door de toenmalige Franse minister van Financiën Christine Lagarde aan Griekenland overhandigd.

In oktober arresteerde de politie een Griekse journalist die de namen van de lijst had gepubliceerd. De journalist, Kostas Vaxevanis, zei tot publicatie te zijn overgegaan omdat de regering naliet onderzoek te verrichten naar de mogelijke belastingontduikers.

Vaxevanis is later vrijgesproken. De rechter vond hem niet schuldig aan het schenden van de privacyregels.

Dossier Griekenland