AMSTERDAM - Twee belangrijke kanshebbers in de aanstaande Italiaanse parlementsverkiezingen van volgend jaar hebben een steuntje in de rug gekregen. 

De centrumlinkse Democratische Partij (PD), koploper in de peilingen, kreeg vrijdag versterking van de populaire maffiabestrijder Pietro Grasso.

Demissionair premier Mario Monti stelt zich niet direct verkiesbaar, maar kreeg donderdag misschien wel de kostbaarste aanbeveling: de zegen van de paus.

Donderdag prees de Vaticaanse krant L'Osservatore Romano, de spreekbuis van de paus, Monti bovendien omstandig. De gelovige katholiek zou 'de hoogste en edelste wijze van politiek bedrijven' in Rome willen terugbrengen.

Berlusconi

De partijloze econoom Monti was een jaar geleden, zonder dat de kiezers zich daarover konden uitspreken, aangesteld als opvolger van Berlusconi om de Italiaanse schatkist en economie te redden.

Hij neemt niet deel aan de verkiezingen in februari, maar is bereid na te denken over een terugkeer als premier.

Paus Benedictus XVI liet op Eerste Kerstdag doorschemeren dat hij aftredend premier Mario Monti wel een nieuwe termijn gunt.

Grasso

Openbaar aanklager Pietro Grasso maakte vrijdag zijn debuut voor de PD met een emotionele toespraak. De veteraan uit de strijd tegen de georganiseerde misdaad slikte toen hij verhaalde hoe hij een dag of wat geleden met trillende handen zijn ontslagbrief aan justitie schreef.

Na 43 jaar lang vechten tegen de misdaadfamilies koos hij voor de politiek, al klonk hij vrijdag eerder als bestuurder dan als politicus.

PD-leider Pier Luigi Bersani oogde trots op zijn aanwinst. Grasso is geliefd bij linkse én rechtse Italianen. Zijn reputatie als handhaver van het recht kan Bersani's belofte dat hij de moraal zal terugbrengen in de Italiaanse politiek, kracht bijzetten.

Moreel herstel

Bersani zet zich met zijn pleidooi voor moreel herstel af tegen oud-premier Silvio Berlusconi, die al jaren achtervolgd wordt door seksschandalen en rechtszaken.

Berlusconi verspeelde aan het eind van zijn laatste regeertermijn met zijn escapades uiteindelijk ook de welwillendheid van het Vaticaan, dat nog altijd grote invloed heeft op de Italiaanse kiezers. Zijn partij Volk van de Vrijheid doet het in de peilingen niet best.