AMSTERDAM - Kim de Gelder, de Belg die in 2009 een bloedbad aanrichtte op een kinderdagverblijf bij Dendermonde, was van plan op nog twee andere kinderdagverblijven toe te slaan.

Dat blijkt uit de akte van beschuldiging voor zijn ophanden zijnde strafproces, waarop de Vlaamse krant De Standaard de hand heeft gelegd.

De destijds 20-jarige De Gelder stak op januari 2009 in kinderdagverblijf Fabeltjesland twee baby's van zes en negen maanden en een verzorgster van 54 dood.

Op de computer van De Gelder vond de politie nadien concrete plannen voor zelfde moordpartijen in het naburige Peuterland en Zonneschijn, schrijft De Standaard. Een week voor de slachtpartij in Fabeltjesland had De Gelder al een bejaarde vrouw vermoord.

De Gelder staat eind februari terecht voor een juryrechtbank. Het zogenaamde hof van assisen moet zich buigen over de vraag of hem zijn daden kunnen worden aangerekend.

Gerechtspsychiaters hebben vastgesteld dat De Gelder toerekeningsvatbaar was, maar diens advocaat bestrijdt dat. De Gelder zou tijdens de moorden in een psychose hebben verkeerd.

Wraak

Wat De Gelder tot zijn daden dreef liet hij aanvankelijk niet los, blijkt uit de akte van beschuldiging. Uiteindelijk verklaarde hij na lange verhoren dat hij 'wraak wilde nemen op de maatschappij, omdat die te hard geweest is voor mij'. "Ik wilde daardoor zo veel mogelijk mensen het ergste aandoen: hen vermoorden."

Het Belgische openbaar ministerie geeft in een akte van beschuldiging een zo objectief mogelijk beeld van de verdachte en het gepleegde delict.