AMSTERDAM - De troepen van de Syrische president Bashar al-Assad hebben de afgelopen week 2 ballistische raketten van Iraanse makelij afgevuurd op posities van de rebellen.

Dat melden medewerkers van het Amerikaanse leger tegenover CNN.

Het gaat om raketten voor korte afstand van het type Fateh A-110. Deze zijn veel accurater dan de Scud-raketten waarvan Assads strijdkrachten veel gebruik maken.

De Fateh heeft een bereik van omstreeks 200 kilometer. De Iraanse overheid heeft nog niet gereageerd op de aanwezigheid van Iraanse raketten in Syrië.

Hoewel de raketten niet in de buurt van de grens met Turkije kwamen, lijkt de inzet van Patriot-installaties van de NAVO door de verschijning van dergelijke moderne wapens op het Syrische strijdtoneel verder gerechtvaardigd.

Ook Nederland stuurt Patriot-raketten naar de NAVO-bondgenoot. Ze worden in januari ter plaatse verwacht en kunnen worden ingezet tegen ballistische raketten als de Scud en de Fateh.

Beschermen

Een woordvoerder van de NAVO kon niet bevestigen dat er de afgelopen dagen ballistische raketten zijn afgevuurd in Syrië, maar stelde wel dat er eerder in december veel Scud-raketten zijn gelanceerd.

"Daarom is eerder deze maand ook door de NAVO-bondgenoten besloten om Patriot-installaties naar Turkije te sturen", zei hij. "Het doel is om het Turkse grondgebied en de Turkse bevolking te beschermen tegen dergelijke bedreigingen."

De medewerkers van het Amerikaanse leger denken dat Assads troepen steeds meer gebruik maken van ballistische raketten om de luchtvloot te sparen. De Syrische luchtmacht leed de afgelopen maanden flinke verliezen nu de rebellen over steeds geavanceerdere luchtafweer beschikken.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten