MOSKOU - De wet die in Rusland adoptie van Russische kinderen door Amerikaanse ouders verbiedt, is vrijdag bekrachtigd door president Vladimir Poetin. 

Hij heeft de wet getekend, meldde het Kremlin.

De wet bevat anti-Amerikaanse maatregelen. Het is een reactie op een nieuwe Amerikaanse wet die bepaalde schenders van mensenrechten in Rusland treft en 1 januari van kracht wordt.

Die wet stelt dat mensen die betrokken zijn geweest bij de dood van de Russische advocaat Sergej Magnitski (1972-2009) geen toegang tot de VS hebben.

Schatting

Bronnen in het Kremlin hebben vrijdag geschat dat de wet ruim 50 adoptiezaken treft. 52 kinderen kunnen nu toch niet naar Amerikaanse adoptieouders. Voor hen moeten er Russische ouders worden gevonden.

Volgens adoptiebureaus zijn vooral zieke en gehandicapte kinderen de dupe van de wet. Amerikanen zijn, anders dan Russen, bereid om kinderen met een handicap te adopteren, stellen de bureaus. Iemand van het Amerikaanse adoptiebureau New Hope Christian Services zegt dat het ''beschamend'' is dat kinderen ''een kaart in een politiek spelletje'' zijn geworden.

Betreuren

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken liet via een woordvoerder weten de wet ten diepste te betreuren, die volgens de Amerikanen ''politiek gemotiveerd'' is.

Het ministerie hoopt dat kinderen die al met hun toekomstige Amerikaanse ouders hebben kennisgemaakt alsnog naar de VS mogen komen. De afgelopen 20 jaar zijn volgens Buitenlandse Zaken ruim 60.000 Russische kinderen geadopteerd door Amerikaanse ouders.

Vrijdag werd in Moskou een plaatsvervangend hoofd van de gevangenis waar Magnitski in 2009 overleed vrijgesproken van de aanklacht tegen hem. Hij was beschuldigd van nalatigheid als gevolg waarvan de zieke Magnitski zou zijn bezweken. De rechter zag echter geen verband aangetoond tussen het optreden van de beklaagde en de dood van Magnitski.