AMRITSAR - Een 17-jarig slachtoffer van een groepsverkrachting in India heeft zelfmoord gepleegd. Politiemensen hadden haar onder druk gezet de zaak te laten vallen en te trouwen met een van haar verkrachters.

Het meisje werd woensdagnacht dood gevonden. Zij had gif ingenomen, meldden de politie en een familielid donderdag.

Een politieagent is inmiddels ontslagen en een ander geschorst.

De zaak komt aan het licht, juist op het moment dat de gewelddadige groepsverkrachting vorige week van een 23-jarige studente in een bus in hoofdstad New Delhi heeft geleid tot woedende straatprotesten en de roep om zwaardere straffen voor verkrachters.

Arrestaties

De verkrachting van het 17-jarige meisje had plaats in november tijdens een hindoeïstisch feest in de regio Patiala in Noord-India. De politie arresteerde pas donderdag een drietal verdachten.

Volgens de regionale politiechef generaal Paramjit Singh Gill was de tiener van het kastje naar de muur gestuurd toen zij probeerde aangifte te doen. ''Een van de agenten probeerde haar over te halen de zaak te laten vallen'', zei hij.

De zus van het slachtoffer vertelde op de Indiase televisie dat het meisje door de politie onder druk was gezet om de zaak af te doen door een financiële regeling te treffen met haar verkrachters of met een van hen te trouwen.

Kritiek

Ondertussen is de toestand van de 23-jarige vrouw die vorige week slachtoffer werd van groepsverkrachting nog steeds kritiek. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis in Singapore vecht ze voor haar leven.

Ze heeft ernstig hersenletsel opgelopen. Ook heeft ze infecties in haar longen en buik. Woensdag werd ze van India naar Singapore overgebracht naar een kliniek die gespecialiseerd is in orgaantransplantaties.

Misdrijven

Volgens de officiële cijfers werden vorig jaar in India 256.329 gewelddadige misdrijven gepleegd. Daarvan waren er bijna 229.000 gericht tegen vrouwen. De echte cijfers liggen vermoedelijk veel hoger omdat veel vrouwen huiverig zijn om naar de politie te stappen.