BUENOS AIRES - De hoogste strafrechter in Argentinië heeft donderdag de aanklachten tegen de Argentijnse ex-president Fernando De la Rue naar de prullenbak verwezen.

De la Rue was aangeklaagd, omdat hij de moord op betogers in 2001, tijdens de zwaarste economische crisis in Argentinië, niet zou hebben voorkomen.

De la Rue riep op 20 december 2001 de noodtoestand uit en trok speciale bevoegdheden naar zich toe om rellen en plunderingen tegen te gaan. Bij schermutselingen met de politie kwamen vijf betogers om het leven en raakten honderd gewond.

Het Federale Hof van Cassatie bepaalde donderdag dat het besluit van De la Rue in lijn met de wet was en de aanklachten, die in 2010 werden ingediend, daarom moeten worden ingetrokken.

Helikopter

De la Rue was president van 1999 tot december 2001, toen het Internationaal Monetair Fonds weigerde om Argentinië meer te lenen. De economie stortte in elkaar en er braken rellen uit. De la Rue werd op zeker moment gedwongen het presidentieel paleis via een helikopter op het dak te ontvluchten.