PARIJS - De Syrische president Bashar al-Assad heeft geen enkele rol in een overgang naar een ander bewind. 

Hij heeft te veel bloed aan zijn handen om nog een rol te spelen in een scenario waarbij het regime van de Assads in overleg zou plaatsmaken voor een overgangsregering.

''Assad kan geen deel uitmaken van deze politieke overgang'', zei een zegsman van het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.

Overgangsregering

De speciale gezant van de Verenigde Naties voor Syrië, Lakhdar Brahimi, heeft pas opgeroepen tot de vorming van een overgangsregering. Die zou het land moeten leiden tot er verkiezingen kunnen worden gehouden.

Hij beklemtoonde daarbij dat de in die overgangsperiode de Syrische staat en zijn instellingen niet mogen instorten. Over Assads rol zei Brahimi niets. Officieel eindigt de ambtstermijn van Assad in 2014.

Rusland

De Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken, Faysal Mikdad, is donderdag op bezoek geweest bij de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov. Over twee dagen ontvangt Lavrov Brahimi.

Rusland, een trouwe bondgenoot van Assad, heeft laten weten dat de gesprekken met Mikdad en Brahimi in het kader zijn van de pogingen van het Kremlin om de dialoog tussen alle partijen te bevorderen. ''Het conflict in Syrië heeft geen militaire oplossing'', beklemtoonde regeringswoordvoerder Aleksander Loekasjevitsj donderdag.

Chemische wapens

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft in Jordanië koning Abdullah II gesproken over de crisis in Syrië. Israëlische media meldden donderdag dat de premier het in Amman met de Jordaanse koning vooral had over het geweld en de chemische wapens in Syrië. Beiden vrezen dat die wapens in handen komen van extremisten.

De ontmoeting is door officiële bronnen bevestigd, maar het is niet bekendgemaakt wanneer Netanyahu de koning heeft ontmoet. De twee ontvouwden tijdens hun gesprek kaarten van Syrië waar plaatsen op stonden aangegeven, waar mogelijk chemische wapens zijn opgeslagen. 

Alawieten

De familie Assad komt oorspronkelijk uit de bergen in het noordwesten van het land. Ze behoren tot een minderheid, de alawieten die een variatie van het sjiitische geloof aanhangen. Assads vader greep eind 1970 de macht in Syrië. Zijn regime werd gevestigd op alawitische officieren. Het werd begin jaren 80 al bedreigd door een opstand van vooral soennieten die tegenwoordig 77 procent van de bevolking vormen. Hafez sloeg de opstand onder meer neer met een bloedbad in 1982 in de opstandige stad Hama.

 

Meer over de situatie in Syrië in ons dossier