MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin gaat zijn handtekening zetten onder een wet die het voor Amerikanen verboden maakt om Russische kinderen te adopteren. 

Dat heeft hij donderdag gezegd. Het Russische parlement stemde deze maand in met de wet. Poetin zei geen reden te hebben om zich tegen de wet te keren.

Volgens de president weigeren de Verenigde Staten toegang te verschaffen tot geadopteerde Russische kinderen en treden de Amerikaanse autoriteiten niet op tegen Amerikanen die ervan worden verdacht Russische adoptiekinderen te mishandelen.

Magnitsky Act

De wet wordt gezien als vergelding voor de Magnitsky Act, die dit jaar in de Verenigde Staten werd aangenomen. Die wet is hoofdzakelijk bedoeld om handelsbeperkingen die uit de tijd van de Koude Oorlog stammen te beëindigen, maar roept ook op tot sancties tegen Russen die worden beticht van mensenrechtenschendingen.

De Magnitsky Act is vernoemd naar de Russische advocaat Sergej Magnitski, die in 2008 werd gearresteerd omdat hij overheidsfunctionarissen had beschuldigd van grootschalige belastingfraude. Magnitski werd medische zorg ontzegd en overleed in 2009 in de cel nadat hij door cipiers zwaar was mishandeld. Russische mensenrechtengroepen betichten de regering ervan de daders uit de wind te houden.