ANTWERPEN - Bijna 2700 Belgen die van de rechter tot 3 jaar de cel in moesten, zaten met kerst gewoon thuis. 

Dat meldde Gazet van Antwerpen donderdag.

De veroordeelden werden wegens een tekort aan cellen naar huis gestuurd. Degenen die langer dan 6 maanden moeten zitten, komen wel op de wachtlijst voor elektronisch huisarrest te staan.

De Belgische minister van Justitie, Annemie Turtelboom, zei eerder dat ze mensen met een gevangenisstraf tot 8 maanden thuis hun straf wilde laten uitzitten. Via een systeem van stemherkenning, worden ze wel in de gaten gehouden.

In België zijn al jaren te weinig cellen. In totaal zitten 11.855 mensen in een Belgische cel, terwijl er maar plaats is voor 9600 gevangenen. Om het cellentekort op te lossen, wil de Belgische regering meer gevangenissen bouwen. Vorige maand lekten plannen van de Nederlandse staatssecretaris Fred Teeven uit om 11 van de 29 Nederlandse gevangenissen te sluiten. Vanwege het cellentekort zitten er al enkele jaren Belgische gevangenen in een Tilburgse cel.

In februari vorig jaar zaten ruim 11.000 gedetineerden in een Belgische gevangenis. Toen was er plek voor krap 9200 man. Dat was destijds een record.