AMSTERDAM - Spion Gareth Williams (31), wiens lichaam in augustus 2010 levenloos in Londen werd aangetroffen in een sporttas, heeft zichzelf er waarschijnlijk in opgesloten. Dat stelt Scotland Yard na heropening van het onderzoek.

Williams, die als codekraker in dienst was van de Britse buitenlandse inlichtingendienst MI6, was naakt opgesloten in de tas. Eerder kwamen verschillende theorieën over de dood van Williams naar buiten. Eén van de theorieën was dat hij het slachtoffer zou zijn geworden van een bizar seksspel.

Onderzoekers van Scotland Yard kunnen echter niet aantonen dat er andere personen bij zijn dood betrokken zijn geweest.

"Ze hebben geen enkel spoor van iemand die in zijn appartement kan zijn geweest aangetroffen en hebben alle redenen om aan te nemen dat Williams zelf in de sporttas is gekropen en er vervolgens niet meer in slaagde om er uit te komen", zegt een bron binnen het onderzoek tegenover The Telegraph. De sleutel van de tas lag op de bodem, onder het naakte lichaam van Williams.

Bewijs

Twee experts hebben in totaal 400 keer geprobeerd om zichzelf op te sluiten in de tas en concludeerden dat zelfs ontsnappingskoning Harry Houdini "moeite zou hebben gehad om er in te komen".

Enkele dagen later toonde een gepensioneerde sergeant van de Britse landmacht aan de onderzoekers hoe je in een dergelijke tas kruipt en hem vervolgens van binnenuit sluit. Rechercheurs van Scotland Yard zijn er vervolgens enkele keren in geslaagd om de handelingen die Williams moet hebben verricht nagenoeg na te bootsen. Hiermee zou het bewijs zijn geleverd dat de onfortuinlijke codekraker zichzelf heeft opgesloten.

Vrouwenkleding

Uit verhoren tijdens het onderzoek kwam naar voren dat Williams enkele jaren voor zijn dood door zijn huisbaas werd aangetroffen terwijl hij in zijn boxershort vastgebonden lag op zijn bed.

Op Williams' telefoon werden videobeelden aangetroffen waarop hij danste voor de camera, enkel gekleed in leren laarzen. Op zijn computer stonden foto's van travestieten en hij bezat voor 25.000 euro aan vrouwenkleding, schoeisel en pruiken.

Uit de zoekgeschiedenis van zijn computer en telefoon bleek dat hij websites had bezocht over zelfbondage en claustrofilie. Op de dagen voor zijn dood keek hij regelmatig op fetisj-websites.