DAMASCUS - De speciale VN-gezant voor Syrië Lakhdar Brahimi heeft donderdag gepleit voor een overgangsregering in Syrië die aanblijft tot er verkiezingen worden gehouden.

Hij zei dat in Damascus.

Brahimi had maandag in hoofdstad Damascus een ontmoeting met de Syrische president Bashar al-Assad en voerde daarna een serie gesprekken met Syrische functionarissen en dissidenten.

Hij riep op tot een ''echte verandering'' in het door de burgeroorlog verscheurde land. Brahimi reist zaterdag naar Moskou om daar over Syrië te praten.

Brahimi liet donderdag verder weinig los over de gesprekken die hij voerde. Zijn bezoek aan Moskou volgt op de besprekingen die de Syrische onderminister van Buitenlandse Zaken Faisal Makdad sinds woensdag voert op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Op het programma staat volgens ingewijden onder meer een gesprek met de Russische minister Sergej Lavrov. Rusland is al jaren een bondgenoot van Syrië.

Bronnen in Syrië en Libanon melden dat Makdad in Rusland details van een vredesplan van Brahimi zal bespreken. Het Kremlin liet weten dat er elk geval nog geen vredesplan is waaraan Rusland en de VS hun fiat hebben gegeven.
 

Lees meer over de situatie in Syrië in ons dossier