CAÏRO - Met de goedkeuring van de nieuwe Egyptische grondwet is een nieuwe republiek gevestigd.

Dat heeft de Egyptische president Mohammed Mursi woensdag gezegd. Hij heeft de oppositie opgeroepen de dialoog aan te gaan om de politieke tegenstellingen te overbruggen. De aandacht moet volgens Mursi uitgaan naar het herstel van de economie.

Mursi erkende woensdag dat een 'respectabel' percentage van de Egyptische kiezers tegen de nieuwe grondwet heeft gestemd.

Hij deed echter geen toezeggingen aan de oppositie, die tot dusverre heeft geweigerd om de dialoog aan te gaan en heeft gezworen te strijden tegen de grondwet.

Volgens critici perkt de nieuwe grondwet de vrijheden in en krijgt de islam het laatste woord. Bovendien betwijfelt de oppositie of de grondwet wel legaal is, omdat deze is aangenomen zonder nationale consensus en omdat de opkomst bij het referendum - ongeveer 33 procent - erg laag was.

Instabiliteit

Morsi bracht daar tegenin dat de nieuwe grondwet de eerste is die is opgesteld en aangenomen in een door de bevolking goedgekeurd proces. Volgens de president respecteert de nieuwe grondwet de menselijke waardigheid en worden er juist gematigde normen en waarden vastgelegd.

De grondwet beschermt volgens hem de vrijheden en het recht op werk, opleiding en gezondheidszorg wordt wettelijk vastgelegd. "Het Egyptische volk heeft de grondwet met een bijna tweederde meerderheid aangenomen", zei hij. "Maar ik erken dat een respectabel aantal ervoor heeft gekozen om 'nee' te stemmen, en dat is hun recht."

Morsi zei tevens dat hij opdracht heeft gegeven om versneld een referendum over de nieuwe grondwet te houden om zo een eind te maken aan de instabiliteit in Egypte. De oppositie had Morsi gevraagd om het referendum uit te stellen en weigert de dialoog aan te gaan, omdat dit 'slechts theater' zou zijn.

Islamisten

"De president praat tegen zichzelf", aldus oppositieleider Hussein Abdel-Ghani. Hij wees erop dat de deelnemers aan de dialoog islamisten zouden zijn of 'zogenaamde' oppositieleden.

Dinsdag werd bekend dat 64 procent van de Egyptenaren in een referendum voor de nieuwe grondwet had gekozen.

Lees alles over Egypte in ons nieuwsdossier.